Tudjon meg többet a PIR hőszigetelésről

A PIR egy zártcellás keményhab. Kiemelkedő hőszigetelési és alakstabilitási tulajdonsággal. Bővebben mindezt az alábbi ikonok magyarázzák el ezt. 

Biocid mentes

A poliuretán sem az emberei organizmusok, sem a környezet számára nem mérgező, ezért az egyik leggyakrabban használt műanyag a gyógyszertechnológiában. A felhasználása sokoldalú, a sebtapasztól kezdve, a stent-en át, egészen a művészinek mondható poliuretán szívbillentyűig. A megújuló alapanyagból készülő hőszigetelések ezzel ellentétben a hosszú távú építőipari alkalmazások átvészelése érdekében biocidos előkezelést kapnak.

Tény, hogy a biocid mérgező és potenciális veszély a környezet és az emberek számára. A puren hőszigetelések biocid-, gyomírtó-, és gombaírtó mentesek.

Nedvességálló

A nedvesség igazolhatóan rontja a hőszigetelő képességét a hőszigetelő anyagoknak. Akinek télen ázott már át a cipője, az tudja, hogy miről is van szó. A 10%-ot vagy annál több vízet felvenni képes hőszigetelő anyagok meglehetősen kritikusak. Konstúkcióktól függően a kondenzvíz a téli hónapokban több liter vízzé gyülhet össze egy tetőben. Tény, hogy a puren PIR hőszigetelések maximum 3 térfogatszázaléknyi nedvességet tudnak felvenni – így a kimagasló hővezetési tényező (λD 0,022 W/mK) állandó, és ezáltal rengeteg fűtési-, hűtési energiát spórol meg.

Ökológikus

Attól még, hogy valami „zöldnek” vagy „újratermelődőnek” nevezett, még nem biztos, hogy jó a természet számára. Tény, hogy a poliuretán ökomérlege kiemelkedően jó, ahogy ezt az „Építési és Környezeti Intézet a környezetbarát teljesítmény nyilatkozattal” egyértelműen alá is támasztja (Institut Bauen und Umwelt e.V.’s Umweltproduktdeklaration (EPD)). Azzal, hogy az ökomérleg minősítése ellenőrizhető, teljesíti a nemzetközieleg lefektetett elvárásokat, standardokat is. A puren PIR hőszigetelések az  előállításukhoz kellő energia sokszorosát spórolják meg átlagos életciklusuk alatt.  Pontosabban; egy tábla előállításakor felhasznált primerenergia kevesebb, mint amennyit a hőszigetelés egy év alatt meg tud takarítani.

Könnyen beépíthető

A puren hőszigetelő-rendszerek beépítése egyszerű, gyors, és kifejezetten költséghatékony. A nagyméretű lapok extrém könnyűek. 200 m2 PIR hőszigetelés mindössze 850 kg. Kőzetgyapot vagy fagyapot esetében, azonos hőszigetelő érték eléréséhez a tetőfedőnek nagyjából 3-4 tonna anyagot kell felraknia a tetőre. A puren PIR hőszigetelések egy rajtuk lévő tetőfóliával jönnek ki a gyárból, amelynek szélei kétoldali ragasztócsíkkal és 8 cm átlapolással biztosítják a beázás elleni védelmet, a gyors kivitelezés mellett. Mindegy, hogy felújítás vagy új építés, a nagyméretű lapokkal a nyitott tető rendkivül gyorsan lefedhető, így azonnal kizárva a beázás eselyét.

Optimális védelem a hidegtől

A nagyteljesítményű puren poliuretán hőszigetelés egy kimagasló hőszigetelést biztosít a λD 0,022 hővezetési tényezőjének segítségével. A puren PIR hőszigetelések egyedülállóan védnek a hideg ellen. A kiemelkedően jó hőszigetelő képesség jelentősen vékonyabb rétegrendet, alacsonyabb felépítményt  tesz lehetővé. Azonos hőszigetelés eléréséhez más anyagokból sokkal vastagabb kell. A puren PIR hőszigetelések az enrgiaköltségek spórolásán felül, az építést, felújítást is kedvezővé teszik.

Optimális védelem a hőségtől

Ami télen a meleget bent tartja, az gondoskodik a nyári hőség tetőtérből való kizárásáról is. A puren PIR szarufa feletti hőszigetelések az extrém alacsony hővezetési tényezővel (λD 0,022) gátolják a hőség áttörését a hűvös belső térbe.

Újrahasznosítható

A puren-nél vágáskor leeső PIR anyag 100%-ban újrahasznosítható, így egy egyedülálló életciklussal büszkélkedhet. A puren az egyetlen vállalat, amely egy zárt gyártási-, és újrafelhasználási körforgást igazoltan magáénak tudhat. Az alapanyagtól,  a hőszigetelésen át, a vágási hulladék újrahasznositásával egy új, funkcionális építőanyagot állít elő, a purenit-et.  A purenit olyan nagyszerű tulajdonságokkal rendelkezik, hogy az építőanyagok gyémántjának nevezik.

Maximális energia-megtakarítás

Új építés és felújítás esetében is elmondhatjuk, hogy a legjobb befektetés a puren hőszigetelés azoknak, akik hosszú távon gondolkoznak. A puren PIR hőszigetelés optimális hővédelmet, és maximális energia megtakarítást biztosít. A fűtési időszak első napjától kézzel fogható a spórolás mértéke egy szarufán kivül, PIR-rel hőszigetelt tető esetében. Mind a passzívházak, mind az alacsony energiafogyasztású házak esetében a puren hőszigetelései értékes energiát takarítanak meg. Fontos azzal is számolni, hogy az olaj, gáz, és más energiahordozók árai a jövőben szinte biztosan emelkedni fognak.

Hőszigetelési hozam

Független és ismert szakértők számításai egyértelműen igazolják, hogy egy puren PIR hőszigetelésbe fektetett pénz gyorsan kifizetődik. A PIR hőszigetelésre fordított összeg több pénzt spórol meg a hűtési-, fűtési energiából egy évben, mint amennyit erre bármelyik bank kamatként adna.  Tény, hogy minél magasabbak az energiaárak, annál hamarabb megtérül egy jövőbemutató hőszigetelésbe fektetett pénz.

Rendszermegoldás

A puren az új építések, és felújítások számára is biztonságos hőszigetelés megoldásokat nyújt. A hőszigetelő lapok és a komplett beépítéshez szükséges kiegészítők a részleteikben is pontosan egymáshoz tervezettek.